Flebologie

ECOGRAFIE DOPPLER

 

GENERALITATI.

Rezultatele optime in tratamentul bolii varicoase depinde foarte mult de inestigatiile efectuate anterior interventiei. La ora actuala nu este admis ca un pacient sa fie tratat de varice printr-o simpla examinare clinica fara sa se efectueze cel putin o ecografie Doppler a membrelor inferioare. Deoarece sunt situatii mai speciale ca de exemplu la femei multipare cu varice prin reflux pelvian, unde interventia chirurgicala cu crosectomie sunt contraindicate, sau in cazul pacientilor cu varicele secundare datorita unui sindrom obstructiv a sistemului venos profund, interventiile pe sistemul venos superficial sunt sub semnul intrebarii. Ecografia Doppler este examinarea de prima intentie si probabil cea mai importanta in patologia venoasa, care in prezent este destul de accesibela in multe centre medicale si se efectueza foarte frecvent. Reprezinta investigatia esentiala ca diagnostic atat in patologia cronica a insuficientei venoase cat si in bolile acute ca tromboza venoasa profunda sau tromboflebita superficiala. Avantajele ecografiei sunt in primul rand ca metoda este  non-invaziva si se poate efectua la toti pacientii care au indicatie, accesibilitate buna, rapida,  costuri relative scazute ,  posibilitatea repetarii de cate ori este necesara. Sensibilitatea diagnosticului la examinarea ecografica Doppler se apropie de 95% daca este efectuata de un medic cu experienta avand si aparate de generatie mai noua.

Care sunt structurile anatomice care se examineaza ecografic? Sistemul venos superficial se verifica cel mai frecvent, adica venele care se imbolnavesc si produc varice, Vena Safena Interna (VSI) si Vena Safena Externa (VSE) , desigur se urmaresc si alte vene comunicante (care comunica intre cele doua vene), sau venele perforante (care comunica intre sistemul venos superficial si sistemul venos profund). Care sunt elementele patognomonice specifice bolii varicoase? Sensul circulatiei sangelui si functia valvulara, reprezinta elementele importante care stabilesc diagnosticul si indicatia tratamentului. Ecografic se poate urmari sensul circulatiei sangelui iar in caz de reflux se confirma boala varicoasa. Alt element important este localizarea valvei bolnave sau asa zis ”puntul de scapare” care cel mai frecvent este valva ostiala, locul unde VSI se varsa in vena femurala. Urmeaza masurarea diametrului venei care in mod normal variaza in functie de nivel sau portiune, de exemplu la  crosa VSI are valori de pana 6 mm iar la nivelul trunchiului valorile normale variaza intre 3-4 mm. Continutul venei, ecografic vena se evidentiaza ca un tub cilindric ce contine lichid, iar la apasare se colabeaza usor, in cazul in care vena este rigida nu se colabeaza si contine un material ecogen itraliminal atunci intra in discutie o tromboza venoasa. Dupa ce a fost explorat sistemul venos superficial se trece la examinarea axului venos profund, unde la fel se urmareste continutul venei, sensul circulatiei sangelui, diametrul, daca sunt variante anatomice sau malformatii congenitale. Exista situatii unde explorarea ecografia nu ne ofera informatii suficiente sau nu poate vizualiza cu acuratete venele profunde si atunci se apeleaza la examinari mai complexe ca CT venografie cu reconstructie 3D, venografia conventionala sau RMN.  

 Medicul care examinaeaza cunoaste foarte bine anatomia astfel recunoaste cu usurinta ecografic acestea structuri si descrie cu amanunte unele particularitati care sunt importante pentru chirurg. Cel  mai recomandat ar fi ca chirurgul care efectueaza interventia sa asiste la ecografie sau sa efectueze el insusi examinarea pentru o reusita de succes a interventiei chirurgicale. Sunt situatii unde fara ecografie nu se pot efectua procedurile minim-invazive ca EVLA (ablatia termica endovenoasa cu laserul), radifrecventa sau UGFS (scleroterapia cu spuma sub ghidaj ecografic).