Proctologie

FISURA ANALA

FISURA ANALA - este o plaga localizata la nivelul canalului anal care se produce in urma unui traumatism local, iar cauza cea mai frecventa fiind constipatia. Cel mai des, aceasta rana apare la pacientii care asociat prezinta si hemoroizi, unde suprafata canalului anal este mult mai sensibila, se rupe mai usor si se vindeca mai greu. Anatomic fisura se localizeaza cel mai frecvent pe partea posterioara a canalului anal unde zona este cel mai precar vascularizata. Simptomul dominant este durere acuta, apare in timpul sau dupa defecatie si se datoreaza spasmului sfincterian anal. Printre alte simptome care pot sa apara in fisura anala  se enumera: sangerarea anala, usturimi, prurit, secretii. Diagnosticul se stabileste dupa o anamneza corecta si un examen proctologic complet. Tratamentul in fisura anala difera in functie de anumite conditii (acuta sau cronica), aspectul local, tonusul sficterian, patologia asociata, preferintele pacientului si evolutia bolii.  

TRATAMENTUL TOPIC LOCAL - unguentele indicate in fisura anala sunt cele care contin substante active ce produc miorelaxare sfincteriana, odata ce se combate spasmul anal durerea scade in intensitate, se imbunatateste vascularizatia in plaga, grabind vindecarea. Acest tratament este indicat de prima intentie, avand o rata mica de complicatii cu rezultate bune in timp, procentajul de vindecare este in proportie de 80% daca se respecta cu strictete indicatiile. Pacientii pot benificia de acest tratament doar in clinicile specializate si la indicatia medicului, deoarece unii bolnavi cu probleme cardio-vasculare pot prezenta reactii locale sau generale.  

FISURECTOMIA - reprezinta excizia fisurii impreuna cu tesutul cicatricial inflamator (papila anala, marisca hemoroidala adiacenta fisurii) ,  este indicata in cazul unei fisuri cronice care nu s-a vindecat timp de 6 saptamani si prezinta reactii inflamatorii locale. Interventia se efectueaza cu aparatul de radiofrecventa, necesita de obicei anestezie locala sau uneori generala. Dupa operatie se obtine o plaga curata care se va vindeca cu unguente miorelaxante.

SFINCTEROTOMIA - in cazul in care fisura nu se vindeca dupa tratamentele anterioare ultima optiune ar fi sfincterotomia. Aceasta metoda reprezinta sectiunea muschiului sfincter anal intern, astfel producandu-se o relaxare sfincteriana chirurgicala. Acest tratament este indicat in situatii speciale sau unde celalalte tratamente nu au avut eficienta. Dezavantajele metodei sunt unele complicatii care pot aparea dupa o perioada de timp adica incontinenta anala, de aceea sfincterotomia ramane ultima alternativa de tratament in fisura anala.