VARICE
GENERALITATI
Este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite la nivel mondial, considerandu-se ca aproximativ 25-30% din populatia adulta a globului prezinta varice. Aceasta afectiune cronica este caracterizata prin perturbarea circulatiei sanguine venoase, astfel producandu-se staza si alterarea aparatului valvular, iar ca repercusiune venele se vor dilata, dezvoltand varice. Boala are o evolutie ireversibila, lent spre agravare, motiv pentru care trebuie depistata cat mai precoce ca pacientul sa poata beneficia de tratamente minim-invazive. Indicatia de tratament pentru varice se va efectua in functie de particularitatea cazului, iar ca si tehnica de abordare va depinde de examinarea ecografica Doppler, care se va face obligatoriu la fiecare pacient in stabilirea conduitei terapeutice. Ca si arsenal de tratament avem la dispozitie trei metode de baza: scleroterapia, termoablatia si chirurgia clasica.
SEMNE SI SIMPTOME IN VARICE
Senzatia de "picioare grele" sau "picioare obosite", sunt unele dintre cele mai frecvente simptome care apar in varice, mai ales in stadiile incipiente ale bolii. Asociat pacientul poate prezenta dureri ale membrelor inferioare, mancarimi la nivelul gambelor, usturimi locale iar vizibil se poate observa aparitia unor vene milimetrice denumite venectazii ("vene paianjen") sau vene reticulare. In stadiile mai avansate apar vene mai mari ce modifica relieful tegumentului (pachete varicoase), apare edemul gambier cu modificari treptate trofice ale tegumentelor, iar stadiul cel mai avansat in varice este aparitia ulcerului varicos. Din pacate in Europa, Romania este pe primul loc la numarul de bolnavi cu ulcer venos activ, ceea ce ne arata ca multi pacienti cu varice se adreseaza in stadii avansate, preferand sa stea acasa si sa sufere, iar pe de alta parte este si lipsa personalului specializat in tratamentul acestor patologii.
CAUZE, FACTORI FAVORIZANTI
In prezent nu se cunoaste o cauza exacta de aparitie a acestei boli, in schimb sunt o serie de factori care favorizeaza sau care au fost intalniti mai frecvent la bolnavii cu varice. De exemplu factori externi care tin de stilul de viata, anumite obiceiuri cum ar fi: statul mult timp in picioare, sedentarismul, efortul fizic exagerat, obezitatea, munca in mediu cu temperaturi crescute, sarcina, anumite boli asociate ar favoriza dezvoltarea varicelor. Factorii interni sau terenul genetic are un rol important, boala avand o frecventa mult mai mare la pacientii care au in familii rude de gradul I cu varice. Un rol semnificativ il are tesutul conjuctiv, fiind reprezentat de fibrele de colagen, element important in structura peretelui venos si a valvelor, iar aceste tipuri de fibre de colagen se transmit genetic.
EVOLUTIE, PROGNOSTIC, COMPLICATII
Netratate, varicele progresiv vor evolua, la fel se vor accentua si simptomele clinice, motiv pentru care il va determina pe pacient sa se adreseze la medic. Cu cat mai precoce bolnavul cu varice se adreseaza la un specialist cu atat mai usor si mai eficient se trateaza boala. Daca pacientul va trata cu indiferena boala de varice, se poate ajunge la unele complicatii destul de grave sau chiar fatale. Tromboflebita varicoasa este una dintre cele mai frecvente complicatii in varice, se caracterizeaza prin aparitia unui cordon inflamator subcutanat pe traiectul varicelor, format din cheaguri de sange care in unele cazuri pot migra producand embolie pulmonara si stop cardio-respirator. Printre alte complicatii care pot aparea in varice se enumara: ulceratiile tegumentare gambiere, sangerarea, infectia.
TRATAMENT VARICE
Scleroterapia pentru varice se practica de multi ani, dar metoda a fost adaptata si perfectionata de-a lungul anilor, astfel la ora actuala in multe tari din Europa este indicata ca prima intentie. Astazi scleroterapia cu spuma sub ghidaj ecografic (UGFS) poate trata cu succes varice tronculare de pana la un diametru de 8 mm, fiind o tehnica care nu necesita anestezie, interventia dureaza cel mult o jumatate de ora , iar imediat dupa scleroterapie pacientul se intoarce la domiciliu avand doar un pansament elastic.
Succesul tratamentului laser in varice este cunoscut de peste 20 de ani , fiind standardul de aur in unele tari ca S.U.A, este indicat in majoritatea stadiilor ale bolii varicoase, avantajul acestei metode este eficienta tratamentului de lunga durata si rata mica de complicatii. Procedura se poate efectua in regim ambulatoriu cu anestezie locala, fara internare.
Chirurgia clasica in tratamentul bolii varicoase isi pastreaza indicatiile ca ultima alternativa, fiind recomandata in stadiile avansate ale bolii, unde celelalte metode nu au eficienta. Dezavantajele acestei metode sunt necesitatea efectuarii anesteziei, complicatiile care sunt mai frecvent intalnite in chirurgia clasica si recuperarea postoperatorie de durata.
In clinica PROVIVAMED pacientul cu varice este examinat clinic, beneficiaza de Ecografie Doppler venoasa a membrelor inferioare, iar in functie de diagnostic se recomanda metoda de tratament: microscleroterapie, UGFS (scleroterapie cu spuma sub ghidaj ecografic) sau EVLA (termoablatia laser endovenoasa).