Media

Insuficienta venoasa cronica reprezinta o boala a venelor membrelor inferioare caracterizata prin dilatatia varicoasa si staza sanguina. Daca nu este tratata la timp, pe langa problemele de estetica va produce o serie de complicatii locale tegumentare ca dermatita de staza sau ulcerul varicos, pana la complicatii generale ce pot pune in pericol viata pacientului.


Abcesul perianal este o colectie purulenta localizata in jurul anusului sau a rectului. Netratat la timp poate produce complicatii destul de grave ca extinderea locala a puroiului sau infectiei sistemice ce poate pune in pericol viata pacientului.


Probabil o întrebare care de multe ori îi frământă pe pacienţii cu această patologie. Deşi majoritatea consideră venectaziile o problema estetică, în proporţie de 23% ele pot apărea în contextul unei boli de varice, motiv pentru care aceşti pacienţi ar fi bine să se adreseze unui medic specialist pentru a fi examinaţi ecografic.


Boala hemoroidală se întâlneşte din ce în ce mai frecvent în practica medicală, printre factorii favorizanţi se numără stilul de viaţă actual şi sedentarismul. Multiple studii efectuate la nivel Mondial arată că frecvenţa acestei patologii în rândul populaţiei adulte variază între 15% şi 50%, având un impact medical şi socioeconomic destul de important.


Hemoroizii sunt structuri vasculare dilatate, localizate la nivelul canalului anal. Anatomic hemoroizii pot fi interni, localizati la aproximativ 4 cm de marginea anala spre interior si hemoroizi externi situati in jurul anusului sub piele. Cel mai frecvent se manifesta hemoroizii interni, simptomele specifice fiind sangerarea, discomfortul si prolapsul. Hemoroizii externi produc criza hemoroidala caracterizata prin inflamatie acuta si tromboza. Provivamed – tratament hemoroizi cluj – sunt folosite cele mai moderne tehnici minim invazive pentru tratamentul hemoroizilor in Cluj Napoca.


Cand vine vorba de sanatate, cu totii ne dorim sa fim tratati de un medic bun, intr-un centru medical modern, dotat cu aparatura de ultima generatie si nu in ultimul rand intr-o abordare profesionista multidisciplinara. Grija pentru sanatate reprezinta o responsabilitate ce trebuie sa revina nu doar specialistilor, ci fiecaruia dintre noi – prin urmare in cautarea noastra poate ne vom intreba ce inseamna un doctor bun? Cum il aleg? Ce inseamna o clinica buna?


Insuficienta venoasa pelvina sau varice pelviene este o patologie des intalnita la femeile care au nascut, avand o incidenta de 14-25% cu o tendinta in crestere probabil si din cauza stilului de viata actual. Boala se manifesta prin dureri intermitente cu o durata de peste 6 luni, localizate predominant in etajul abdominal inferior , asociat cu prezenta de dilatatii varicoase in regiunea perineala sau membre inferioare. Aceste manifestari sunt cauzate de tulburari circulatorii ale venelor din zona abdomeno-pelvina care de multe ori sunt responsabile si de aparitia varicelor la nivelul membrelor inferioare.


Acest sindrom a fost descris pentru prima data in literatura medicala in urma cu 30 ani, dar in ultima perioada este discutat din ce in ce mai frecvent din cauza complicatiilor grave aparute la pacientii obezi, ca tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara. De multe ori acesti bolnavi se prezinta la medic pentru leziuni tegumantare ale membrelor inferioare specifice insuficientei venoase cronice, dar la ecografia Doppler venoasa nu se evidentiaza varice. Atunci il va pune in dificultate pe medic in ceea ce priveste diagnosticul bolii, respectiv tratamentul corect.


Aceasta este intrebarea care de multe ori ne framanta pe noi medicii, dar probabil intr-o mai mare masura pe pacientii nostri. Este justificata o astfel de intrebare avand in vedere faptul ca varicele reprezinta una din cele mai intalnite boli la nivel mondial afectand peste jumatate din populatia adulta. In Romania una din cinci persoane sufera de varice.


Descrisă pentru prima dată în anul 1890, crosectomia și strippingul venei safene reprezintă metoda chirurgicală de tratament pentru boala varicoasă.

Crosectomia reprezintă deconectarea venei safene de la trunchiul principal, iar strippingul este extragerea venei din corp. Pentru a înțelege mai bine aceste proceduri, va trebui să explic noțiuni elementare de anatomie și fiziopatologie a venelor membrelor inferioare.


Mult mai cunoscuta popular sub denumirea de “criza hemoroidala”, tromboza hemoroidala reprezinta o dilatatie acuta a plexurilor venoase hemoroidale asociat cu formarea de cheaguri de sange in interior.  Este si cauza cea mai frecventa care il determina pe pacient sa se prezinte la medic datorita durerii accentuate, de multe ori insuportabile. Deoarece anatomic sunt doua tipuri de hemoroizi, interni si externi, la fel si tromboza hemoroidala poate sa apara in ambele situatii. Sigur cel mai frecvent se intalneste tromboza hemoroidala externadespre care voi vorbi pe intelesul tuturor  in acest articol si voi aborba toate aspectele ce tin de aceasta boala.


Hemoroizii - o boala foarte frecvent intalnita la nivelul populatiei adulte, prezentand o simptomatologie uneori destul de alarmanta, dar cu o adresabilitate catre medic destul de scazuta. Ca si definitie hemoroizii reprezinta o dilatatie patologica a plexurilor venoase hemoroidale de la nivelul canalului anal.  Anatomic hemoroizii sunt de doua tipuri:  interni  si externiHemorozii interni sunt cei care produc cel mai des sangerari anale, fiind considerata boala care necesita cel mai frecvent tratament. Alte simptome specifice bolii hemoroidale sunt: pruritul anal, disconfort,  durere,  prolaps, scurgeri, tenesme.  Din punctul de vedere al evolutiei bolii,  hemoroizii interni sunt clasificati  in 4 stadii.


Multe persoane au auzit de scleroterapie , o procedura minim invaziva si putin dureroasa utilizata in tratarea varicelor, dar foarte putini stiu despre indicatii, limita, tehnici, complicatii, avantaje/dezavantaje si recidiva. Voi incerca sa explic pe intelesul tuturor aceasta metoda de tratament , care a fost folosita si abandonata de mai multe ori, iar in prezent este o tehnica de baza in tratamentul varicelor fiind perfectionata si reintrodusa datorita ecografiei.


Fistula anală reprezintă o comunicare patologică între pielea perianală şi zona ano-rectală, aparută ca urmare a unui proces infecţios cripto-glandular.

Orificiul primar al fistulei este localizat, de obicei la nivelul canalului anal, iar orificiul extern este situat la nivelul tegumentului perianal. Cea mai frecventă cauză de apariţie a fistulei este infecţia anală sau abcesul perianal; statistic se consideră că aproximativ 40% dintre pacienţii cu abcese perianale dezvoltă secundar, în timp, fistula. Alte cauze etiologice, mai rar întâlnite, sunt: bolile inflamatorii ale colonului, infecţiile nespecifice, traumatisme locale, neoplasmele ano-rectale.


Venele - sunt vase sangvine care colecteaza din periferie sangele bogat in bioxid de carbon si alti cataboliti transportandu-l spre inima si plamani. Datorita sensului circulatiei venoase dinspre periferie spre centru, venele au in structura lor valve unidirectionale care nu permit caderea libera a sangelui datorita gravitatiei, indeosebi la membrele inferioare.


Misiunea noastra este imbunatatirea calitatii vietii fiecarui pacient care ne trece pragul si apeleaza la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai buna calitate si punem la dispozitie tot suportul medicilor intr-un mediu placut si sigur.