Proctologie

HEMOROIZI

GENERALITATI

    Hemoroizi - o boala foarte frecventa intalnita la nivelul populatiei adulte, prezentand o simptomatologie uneori destul de alarmanta, dar cu o adresabilitate catre medic destul de scazuta. Ca si definitie hemoroizii reprezinta o dilatatie patologica a plexurilor venoase hemoroidale de la nivelul canalului anal.  Anatomic hemoroizii sunt de doua tipuri:  interni  si externi. Hemorozii interni sunt cei care produc cel mai des sangerari anale, fiind considerata si boala care necesita cel mai frecvent tratament. Alte simptome specifice bolii hemoroidale sunt: pruritul anal, disconfort,  durere,  prolaps, scurgeri, tenesme.  Din punct de vedere al evolutiei bolii,  hemoroizii interni sunt clasificati  in 4 stadii. Cu cat boala se depisteaza intr-un stadiu mai incipient, tratamentul interventional este mai putin agresiv  iar  rezultatele  sunt  mai  bune. Pentru a  beneficia  de  un tratament eficient pentru hemoroizi trebuie sa dispunem de un diagnostic corect, de aceea prezentarea la un medic specialist si o examinare proctologica completa este esentiala. Ca si tratament la ora actuala exista un intreg arsenal de metode de tratament medicamentos si interventional, din pacate tratamentul medicamentos pentru hemoroizi este doar adjuvant sau simptomatic, adica trateaza simptomele bolii dar nu si cauza. Tratamentul interventional minim-invaziv al bolii hemoroidale  simptomatice  este indicatia de prima intentie in prezent.

In Clinica noastra pacientii  pot  beneficia de urmatoarele tratamente pentru hemoroizi:

SCLEROTERAPIA  -  este  metoda  prin  care  se  injecteaza  transanal  in  hemoroizi  o substanta  sclerozanta  sub  forma de solutie sau spuma,  aceasta va produce initial  o inflamatie  a  venelor   hemoroidale  urmata  de  tromboza, fibroza  si  retractia hemoroidului.  Tehnica este indicata in special pentru hemoroizi interni stadiul 1, se efectueaza in regim ambulatoriu, fara  a  fi nevoie  de  anestezie  sau  internare. Dupa interventie pacientul va urma un tratament medicamentos simptomatic, perioada in care poate sa-si continue activitatile.  Pentru  rezultate optime sunt necesare mai  multe  sedinte  de  scleroterapie.   (VIDEO)                                                                                                                                   

TERMOFOTOCOAGULAREA CU INFRAROSU (I.R.C.) -  este o procedura  terapeutica  ce  foloseste  undele  infrarosii  pentru  a produce o arsura termica a vaselor hemoroidale si fixeaza mucoasa la planurile adiacente. Impulsurile luminoase sunt controlate si se transmit printr-o sonda speciala ce se aplica la polul superior al hemoroidului.  Este indicata in tratamentul pentru hemoroizi interni  grad  1 ,  sau  se  poate  asocia cu  alte  metode  ca ligatura elastica . Nu  necesita  anestezie  si  dureaza cateva  minute sedinta ,  pacientul  simte o  arsura in timpul  inerventiei  care  ulterior  dispare . De  obicei  se  efectueaza  3-4 sedinte la interval de 2-3 saptamani. (VIDEO)

COAGULAREA CU RADIOFRECVENTA - o tehnica care poate fi folosita atat in stadiile incipiente dar si in stadii avansate sau in coplicatiile bolii hemoroidale. De exemplu, coagularea cu pensa bipolara este indicata in tratamentul hemoroizilor interni stadiul 1, excizia monopolara a hemoroizilor prolabati (stadiul 4) sau cauterizarea hemoroizilor care sangereaza. Avantajul aparatului este ca nu produce necroze extinse a tesuturilor in timpul interventiei si efectueaza o hemostaza excelenta. Aceste interventii necesita anestezie locala sau regionala urmata de o terapie a durerii postoperatorie.

LIGATURA ELASTICA A HEMOROIZILOR INTERNI ( R.B.L.) - indicata in tratamentul pentru hemoroizi interni stadiile 1, 2 si 3. Se abordeaza zona cu ajutorul unui anuscop, se aspira hemoroidul intr-un aspirator medical cilindric si se aplica la baza un inel elastic de cauciuc, inelul  va strangula  hemoroidul  iar  dupa  o ischemie de cateva ore se va necroza si va fi eliminat.  La aproximativ doua saptamani dupa ce se va vindeca rana se efectueaza urmatoarea sedinta, asfel in functie de gravitatea bolii se  vor indica mai multe sedinte. Aceasta  interventie  dureaza  doar cateva minute, nu necesita anestezie iar pacientul poate sa-si continue activitatile. (VIDEO)

LASER HEMOROIDOPLASTIA (L.H.P.)  -  este una  din  cele  mai  noi  metode  de  tratament  in boala hemoroidala, avand indicatie in tratamentul hemoroizilor interni stadiile 2, 3 si 4. Prin aceasta tehnica se produce distrugerea termica a vaselor hemoroidale folosind energia  electromagnetica.  Aceasta metoda se poate efectua in ambulator cu anestezie regionala dar si in anestezie totala, depinde de preferintele pacientului. Interventia dureaza aproximativ o ora timp in care se trateaza toti hemoroizii prin termoablatie. Dupa operatie pacientul va urma un tratament medicamentos  si va necesita un repaus  relativ  timp  de  o  saptamana.  (VIDEO)

Avantajele acestor tehnici minim-invazive de tratament pentru hemoroizi sunt multiple, in primul rand rata mica de complicatii, efectuarea interventiilor in ambulator fara internare, absenta anesteziei sau anestezie locala la unele tehnici, reintegrarea rapida in societate a pacientului, posibilitatea de a indica o anumita tehnica in functie de patologia si preferinta pacientului. In stadiile avansate ale bolii hemoroidale este indicat taratamentul chirurgical, pacientul fiind investigat si indrumat catre un serviciu de chirurgie unde este internat si operat clasic.